GYIK

Ki lehet tagja a Magyar Moot Csapatnak?

Minden olyan cserkész, aki tagja valamely magyar cserkészszövetségnek. Résztvevő lehetsz, ha 1999. július 25. és 1991. augusztus 2. között születtél, és IST tag, ha 1991. augusztus 2. előtt. További feltétel, hogy cserkészcsapatodnak ne legyen tartozása a szövetség felé.

Mennyi lesz a részvételi díj?

Körülbelül 450.000 Ft.

Mindenki azonos összeget fizet? 

Igen, minden csapattag (résztvevő, IST, CMT) részvételi díja azonos.

Miért ilyen drága?

Ez az összeg tartalmazza a Moot tábordíját – amit nekünk amerikai dollárban kell befizetni – az utazást, a szállítási költségeket, bizonyos közös ruházatot, Moot előtt és után kapott anyagok költségeit, a felkészítő- és utóhétvégék költségeit.

Hogyan tudunk ennyi pénzt összeszedni?

Az eddigi gyakorlatot követve az összeg jelentős részét támogatásokból szeretnénk összeszedni. Fontos, hogy a támogatások felkutatása nagyrészt a résztvevőkre hárul. Ehhez minden segítséget megadunk, illetve a nagyobb cégeket és az önkormányzatokat központilag fogjuk megkeresni. További információkat erről  a honlapon olvashattok, illetve szót ejtünk róla az első felkészítő hétvégén.

Mit kell csinálnunk, ha támogatót kaptunk?

A teljes folyamat le van írva az alábbi oldalon:

Forrásteremtés

Ha esetleg nem emlékszel a jelszóra, keresd az e-mailjeid között, vagy kérdezd a CMT-t! 🙂

Változhat még a részvételi díj összege?

Igen. Mivel sok költséget dollárban vagy euróban kell fizetnünk, az árfolyamváltozás kezei között vagyunk. Az elmúlt hónapokban a dollár árfolyama folyamatosan – nekünk rossz irányba – változott, de egyelőre úgy látjuk, tudunk a kereteken belül maradni. Csökkenés – előreláthatólag – nem várható, kérlek ne tervezz úgy, hogy mi oldjuk meg a tábordíjad hátralévő részét.

Miért nem lehet visszakapni a kilépő tagok 70.000 túli befizetett összegét? Mire fordítják azt a pénzt?

Két oka van. Azért vannak a befizetési határidők, mert szükségünk van már az összegre, több kiadásunk volt, van a tábor előtt. Ha valaki kilép, de már befizettük helyette az összeget, nincs a kasszában annyi pénz, hogy ezt a többiekre terheljük. Másrészt úgy gondoljuk, hogyha a csapatból szabadon lehet ki-be járkálni, nem garantálható az egység és nem tudunk pontos létszámmal tervezni. (Például nem mindegy, hogy a szeptemberben lefoglalt 70 fős busszal valóban 70-en vagy csak 30-an megyünk.)

Milyen és mekkora egyéb költségekkel számoljunk? 

A pénzügyi nyiltakozat idevonatkozó része:

A részvételi díj nem foglalja magában:
– a közös utazástól eltérő utazások költségeit
– az utazási biztosítást – kötelező az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása (http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya)

Az opcionálisan rendelhető ruházati költségeket a kérdőívben látjátok!

Szerintünk számoljatok még:

  • Izlandra illő ruházattal
  • Cserkészegyenruhával
  • Költőpénzzel (lsd. lejjebb)
  • Étellel itallal az első napra

Van-e lehetőség túlfizetés esetén a tábordíj visszakérésére vagy ruházatra, másra való költésére? 

Sajnos nem. Erre jogi lehetőség nincs, illetve cserkésziesebbnek tartjuk, hogyha az összeget csapattársatoknak vagy a csapatnak adjátok. Másoljuk ide az általatok is elfogadott pénzügyi nyilatkozat idevonatkozó részét:

5. Többletfizetés

Abban az esetben, ha valaki 450.000 Ft-nál több pénzt fizet be, akár támogatásból, akár saját pénzből, két lehetőség közül választhat:

      1. A 450.000 Ft feletti befizetése a csapatkasszába kerül.
      2. A 450.000 Ft feletti befizetését felajánlja a csapat egy tagjának.

A többletfizetést Kovácsházi Gergely pénzügyi vezetőnek kell jelezni a támogatás átutalása előtt. Amennyiben nem rendelkezünk információval a többlet támogatásról, akkor automatikusan az 1-es lehetőség szerint járunk el.

Mennyi költőpénzt érdemes vinni Izlandra? Milyen pénznemben? Készpénz vagy bankkártya?

A tábor alatt végig teljes ellátásban lesz részetek és az összes közösen meglátogatott programra tartalmazza a belépőt a részvételi díj, természetesen a MOOT food houseokban és a más, nem kötelező helyeken magatoknak kell fizetnetek.

Mindkét országban tudtok bankkártyával fizetni, Izlandon a food houseokban, merchandise shopban is. Svájcba szerintünk 20-40 CHF megfelelő lesz készpénzben, Izlandon a bankkártya tökéletes! Úgy számoljatok, hogy mindkét ország Magyarországhoz képest igen drága, az izlandi árfekvés 3-4x-ese a magyarnak.