Althingi

Althingi a világ legrégebbi parlamentáris intézménye, melyet 930-ban hívtak össze először a Þingvellir síkságon. Alapítása az önálló izlandi állam létrejöttét is jelképezi. Althingi kezdetben Izland vezetőinek (goðar) közgyűlése volt, ahol a jogalkotásról határoztak és az igazságszolgáltatás történt.

Þingvellir. Kép: Snorri Gunnarsson

Később már minden szabad férfi csatlakozhatott a gyűléshez, ami az ország életében az egyik legfontosabb közösségi esemény volt, amin a társadalom minden rétege képviseltette magát. Akik részt vettek, ideiglenes táborban (búðir) lakhattak, amit külön erre a célra állítottak fel. A gyűlés központja a Lögberg volt, azaz a Jog Sziklája, ezen ülve vezette a gyűlést Althingi elnöke. Feladatai közé tartozott, hogy az éppen hatályos törvényeket hangosan elmondja az összegyűlteknek, illetve kihirdesse Althingi eljárásjogát.

Althingi programok

Althingi, mint az utazás utáni gyűlés szimbóluma, hosszú évszázadok óta hagyomány Izlandon. Július 29-én, szombaton minden résztvevő megérkezik az Úlfljótsvatn Cserkészparkba, hogy kezdetét vegye a 15. Vándorcserkész Világtalálkozó második fele, hasonló természeti környezetben, mint az egykori Althingik.. A táborhelyen workshop, kerekasztal-beszélgetés, tábortűz, és sokféle kulturális tevékenység várja a résztvevőket.

A programokat négy téma köré, négy „falura” osztották, amit az izlandi címer inspirált. Minden falu a változás, változtatás (Change) alapgondolatára épül. Megismerhetjük, kik is vagyunk mi magunk, mi idézi elő bennünk a változást, és hogyan irányíthatjuk a változást környezetünkben.

A bika, a sas, az óriás és a sárkány Izland négy védelmezője

A bika, a sas, az óriás, és a sárkány Izland négy védelmezője

 • Bika Falu:
  • témája a környezet.
  • felfedezhetjük, hogyan hat ránk a környezet, és mi hogyan befolyásoljuk azt.
 • Sas Falu:
  • témája a történelem.
  • megismerhetjük, hogyan formálta nemzeteinket a történelem, és mit tehetünk, hogy hatással legyünk a jövőre – úgy mint egyének (cserkészek), mint helyi szervezetek (cserkészcsapatok), vagy mint cserkész-szervezetek (szövetségek)
 • Óriás Falu:
  • az életmód és egészség faluja.
  • felfedezhetjük, miért erős alapköve életünknek a helyes életmód.
 • Sárkány Falu:
  • a művészetek és innovációk faluja.
  • ráébredhetünk, hogy a kreativitás miként lehet hajtóereje a nagyobb teljesítménynek, miként hathat életünkre, közösségeinkre.

 

Nemzetközi Nap

Volt, már hogy…:

 •         …azon gondolkodtál, milyen lehet egy reggeli 5000 cserkésztestvéreddel?
 •         …olyan játékot játszottál, ahol részese voltál egy új kultúrának, és megtanultál eszerint viselkedni?
 •         …felhívtad mások figyelmét arra, honnan jössz, és mi hogyan hatott az eddigi életedre?
 •         …egy nap alatt több mint 15 nemzet ételeit kóstoltad meg?
 •         …táncoltál hajnalban és napnyugtakor is?
 •         …embereket hívtál meg vacsorára a világ minden tájáról?

Mindezt megtapasztalhatod a Moot Nemzetközi Napján! Készülj az eseménydús napra, hogy új embereket ismerj meg, és életre szóló barátságokat köss!

A nap egyik legfontosabb része a kultúrákat érintő beszélgetések, melyek segítenek abban, hogy ráláss mások életére, és jól érezzétek magatokat együtt.

Ez a nap egy egyedülálló reggeli-élménnyel indul. Majd olyan tevékenységek kerülnek az asztalra, melyek által megismerhetjük, és megérthetjük, milyen kulturális és személyes hatások formálnak ma bennünket. Ebéd után a karnevál veszi kezdetét, ahol minden kontingens bemutathatja országa különlegességeit: ételek, táncok, játékok, népszokások… A mulatság az este beálltáig tart.

 

Ifjúsági Fórum

Kép: Zarja Blazina

Kép: Zarja Blazina

Az elején említettük, hogy az izlandi törvényhozás helyszíne az Althingi volt, ahol a társadalmi fejlődést megalapozták. A Vándorcserkész Világtalálkozón, élve a lehetőséggel, hogy fiatalok ezrei táboroznak együtt, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek a világ problémáiról, és azok megoldásairól. Szeretnél te is hatni környezetedre? Úgy érzed, te is tudnál változtatni a világon? Ha a válasz igen, akkor az Ifjúsági Fórumot semmiképpen ne hagyd ki!

Az Ifjúsági fórumon olyan témákat érintenek, mint munkanélküliség, oktatás, egészségügy, víz, energia, környezeti fenntarthatóság, társadalmi egyenlőtlenségek, konfliktusok a világ körül – és minden olyan, ami a résztvevőket érdekli, vagy szerintük fontos.

 

Egyéb elfogaltságok

A táborhely, az Úlfljotsvatn Cserkészpark naponta sokféle lehetőséget nyújt: túrázhatsz, úszhatsz, vitorlázhatsz, íjászkodhatsz, vagy csak egyszerűen élvezheted a gyönyörű környezetet. Emellett a Cafék élő zenével várnak minden nap. És akkor még nem is beszéltünk a régi és az új barátokról, akik szintén veled lesznek…