Expeditions

A 15. Vándorcserkész Világtalálkozó (World Scout Moot) első felében a résztvevőknek különböző Expedíciós Központok biztosítják a programokat. Elsősorban Dél-Izlandon, de lesz néhány központ Nyugat-, illetve Észak-Izlandon is. Egy-egy helyszín 200-800 fő fogadására alkalmas. Nagy gondossággal választották ki a központokat, melyek megfelelő táborozási körülményeket biztosítanak,és lenyűgöző természeti szépségük mellett, remek programlehetőségeket kínálnak.ex-tveirmenn

Minden Expedíciós Központ három szempont alapján kínál programlehetőségeket (A: Sport és kaland; C: Közösségi szerepvállalás; N: Természet és környezet). Ezen belül egy három fokú skála jelzi, mennyire hangsúlyos az adott szempont az egyes expedíciós központokban.

Sport és kaland (A1, A2, A3)

  •         A1: fél és kettő nap közötti szabadtéri tevékenységek, főleg gyalogösvényeken, dombokon és síkságokon.
  •         A2: egy és három nap közötti szabadtéri programkombináció, mely már kihívást jelenthet esőben,szélben.
  •         A3: kettő és három nap közötti szabadtéri programkombináció, ami próbára teszi az erődet, állóképességedet, hegymászási készségeidet a  kemény izlandi természetben.

Közösségi szerepvállalás (C1, C2, C3)

Ha közösségre, Izland történelmére vagy egy kis szórakozásra vágysz, ezt a kategóriát vedd figyelembe!

  •         C1: fél – egy napos programkombináció
  •         C2: egy vagy kettő napos programkombináció
  •         C3: kettő vagy három napos programkombináció

Természet és környezet (N1, N2, N3)

Érdekel a környezet- és természetvédelem? Ha új ismeretekre vágysz, figyeld a programoknál a magasabb N-számot!

  •         N1: fél – egy napos programkombináció
  •         N2: egy vagy kettő napos programkombináció
  •         N3: kettő vagy három napos programkombináció

A regisztráció során kell majd megadnotok, melyik terület mennyire érdekel titeket! Ezek alapján központilag osztanak be mindenkit nemzetközi őrsökbe, rajokba, akikkel majd az adott Expedíciós Központot felfedezhetitek! Fontos, hogy egy őrsben maximum két résztvevő lehet azonos nemzetből, míg egy raj összesen négy őrsből fog állni.

Expedíciós Központok és programlehetőségeik

skaftaSkaftafell Nemzeti Park (A3, C1, N3)

A természet és a kalandok megszállottja vagy? Akkor ezt a központot neked találták ki! Hegyi- és gleccser-túra élménye vegyül a botanika és a természetvédelem világával, mialatt a meglátogatott helyek történelmével is ismerkedhetsz!

Témák: hegyi túrázás, túrázás, hegymászás, gleccser-túrázás, botanika, környezetvédelem, helytörténet


hólaskj
Hólaskjól, 
Skælingar (A3, C1, N3)

Alig bírod ki, hogy a Moot idejére letámaszd a bringádat? Nem kell lemondanod a gurulásról! A biciklis túrák mellett hegymászás, botanika és némi történelem vár rád, ha ezt a központot választod!

Témák: hegyi túrázás, hegymászás, túrázás, túrabiciklizés, botanikai ismeretek, helytörténet


skógarSkógar (A3, C2, N3)

Egy geológus bújt el benned? Nem gond! Ebben a központban lehetőséged nyílik, hogy megismerkedj a méltán hírhedt Eyjafjallajökull és Katla vulkánokkal, miközben vízesésekkel tarkított tájon túrázhatsz, megismerve a láván újjáéledő növényzetet!

Témák: hegyi túrázás, hegymászás, túrázás, vízesések, az Eyjafjallajökull és Katla vulkánok kitöréseinek tanulmányozása, botanikai ismeretek, helytörténet.


Vestmannaeyjar szigete (A2, C3, N2)

vestmann

Ha a természet mellett a helyi kultúra is érdekel, itt meg fogod találni a számításaidat! Megismerkedhetsz Izland halászatával és a sziget névadó vulkánjával, melyet hegyi túrákkal és meleg forrásokban pihenéssel tehetsz még kellemesebbé!

Témák: hegyi túrázás, hegymászás, túrázás, kőszirt-ugrás, fürdés láva által felmelegített forrásokban, a Vestmannaeyjar vulkán kitöréseinek tanulmányozása, halászat,

halászok közösségeinek megismerése, közösségi munka, környezetvédelem.


laugarvatnLaugarvatn (A3, C2, N2)

Ha a víz szerelmese vagy, ne is keress tovább! Gejzírek, kajak-kenu, lazítás a hévforrásokban, minden mi jó! A parton pedig túrázás és játékok várnak, valamint megismerheted egy igazi izlandi farm életét!

 

Témák: hegyi túrázás, természetes hőforrású vizekben fürdés, kajakozás, kenuzás, Geysir, és Gullfoss látogatása (Európa legnagyobb vízesése), egy izlandi farm életének megismerése, sportok és játékok, helytörténet


Þingvellir Nemzeti Park (A2, C3, N3)

Tudtad, hogy van egy hely a világon, ahol átlátni Európából Amerikába? Sőt akár át is túrázhatsz! A Þingvellir szakadékai festői szépségükön kívül az Eurázsiai- és Észak-Amerikai kontinentális lemezek találkozási pontjai is! Gyere és túrázd be a helyet, miközben a világ első parlamentáris rendszerét is jobban megismerheted!

thingvellir

 

Témák: hegyi túrázás, hegymászás, túrázás, halászat, ismeretszerzés a világ legrégebbi parlamentáris rendszeréről és Izland első telepeseiről, biciklizés, geológia és helytörténet

 


hveragerdi

Hveragerði (A2, C2, N2)

Ha Izlandról nem a vulkánok és gleccserek ugranak be először, akkor biztosan a lovak lesznek azok! Ebben a központban a tradicionális izlandi házakat is meglátogathatod!

Témák: hegyi túrázás, meleg vízű forrásokban fürdés, lovaglás, gyepházak látogatása, közösségi munka, geológia és helytörténet


Hafnarfjörður város (A1, C3, N2)

Inkább városi környezetben érzed jól magad, de a természet sem áll távol tőled? Akkor a street-art, a kikötő és az elnöki rezidencia tetszeni fog, főleg, hogy emellett barlanglátogatás, biciklizés és túrázás is a program része!

hafnarfjordur

túrázás, biciklizés, barlangászás, kajakozás az izlandi elnök rezidenciájához, street art, tündék és vikingek ösvényének felfedezése, halászöböl látogatása, közösségi munka

 

 

 


reykjavikReykjavík város (A1, C3, N1)

Izland központja mindig tart érdekességeket a gyanútlan turisták számára! Ebben a központban megismerheted a várost, hallhatsz a geotermikus energiáról és természtesen végig eheted az izlandi konyha különlegességeit!

Témák: izlandi konyha, művészet és kultúra –  múzeumok, vallási épületek látogatása, fürdés a tengerben, túrák és biciklizés a környéken, hegymászás az Esja hegyre, látogatás az egyetlen izlandi Nobel-díjas házába, közösségi munka, Izland és Reykjavík történelmének és geológiájának élményszerű megismerése, megújuló energiaforrások ismerete


Skorradalur (A2, C2, N2)

skorradalur

Ez a központ mindenből ad, mondhatni az arany középút: vitorlázás és túrázás mellett a farmok életébe is bepillanthattok!

Témák: vitorlázás a közeli tavon, túrázás, egy izlandi „erdő” felfedezése, élet és munka egy izlandi farmon, horgászat, első telepesek útjának felfedezése, geológia és helytörténeti ismeretek


hamrarHamrar (A3, C3, N2)

Szeretnéd kombinálni a vízi és hegyi élményeket? Akkor megtaláltad a helyed: a fjordok vizén utazást nem fogod egykönnyen elfelejteni!

Témák: hegyi túrázás, hegymászás, túrázás, Akureyri város felfedezése, vitorlázás a fjordoknál, közösségi munka, természeti múzeum látogatása, helytörténet